Fest vid paradisets port

A namedropping story.
Skriven i november 1972
av Lasse Collin.Några av de medverkande.

BUDDHA FNÖS FÖRAKTFULLT, klappade sig på magen så den böljade och kastade med en häftig rörelse tre tennsoldater tillbaka i kartongen.

- Gud! skrek han upprört. Vilket elände!

Angela Davis rusade påpassligt fram och torkade med svepande svala händer svetten ur hans panna.

I samma ögonblick gungade palmhyddan till, djungeln lystes upp av ett klart ljus, det oerhörda dånet av tusentals bombkrevader ekade, palmbladen förkolnade på ett par sekunder, hyddan vräktes iväg, till en början i ett stycke, efter hand i allt mindre bitar, som till sist spreds över ett område på cirka tjugotvå kvadratkilometer.

Vackra Angela vacklade upp på knä och stirrade med förfäran på resterna av Buddhas sönderslitna kropp som kletat sig fast runt en trädstam alldeles bredvid den stora rhododendronbusken som hejdat hennes egen ofrivilliga luftfärd och därmed räddat hennes liv.

Hon plockade en svartbränd blomma till minne av händelsen och stack den konstfärdigt i sitt stora svarta hårburr.

Flugorna började redan surra kring Buddhas rester, då hon äntligen orkade resa sig helt. De svartbrända papperstrosorna prasslade när hon stapplade bort från olycksplatsen.

Hon behövde inte gå långt för att märka hur stor katastrofen var.

Benjamin Spock, som skött henne som barn, var borta för alltid. Av Henry Miller fanns bara en stackars spillra kvar, som lutad mot ett kullvält träd, försökte få grepp om kuken med darrande händer.

Angela slog båda händerna för ögonen, rester av de förkolnade ögonfransarna trängde irriterande in i ögonvrårna, och hon brast i gråt.

En mustaschprydd figur slog armen om hennes axlar.

- Gråt inte, mitt barn, sa Stalin tröstande, dom ska vara likviderade senast om en vecka.

Angela ryste till, skakade av sig Josefs ludna arm, vars fingrar intresserat övergått till att nypa henne i högra bröstvårtan, och rusade i vild panik bort till en gammal skrynklig afroamerikan, som till synes oskadd satt på marken tillsammans med några vita män runt en eld, som dom blåste på allt vad de orkade.

- Vi har eld, vi har kött, vi har brännvin till tröst, skrålade den gamle svartingen, som hade jobbat som kolare tillsammans med Dan Andersson en gång när seklet var ungt, och egentligen var en lika vit man som någon annan runt elden. Sotsvart knäppte han på de två strängarna på gitarren, som överlevt explosionen.

- Neger eller vit, det är samma skit, svarade George Wallace, som satt sig i säkerhet med rullstol och allt bakom en klippa i närheten.

Sen började det regna.

- Ah, monsunen, det var på tiden! viskade FNL-sidans män, som stod i en grupp för sig.

Medlemmarna av Kubas frihetsorkester slog allt häftigare på sina congas, bongos, koskällor och grytlock. Picasso gjorde raskt i ordning en affisch med texten "Dans för mogen ungdom" och snart var festen i full gång.

De av explosionens värmevåg grillade aporna befanns vara utsökt läckra, serverade tillsammans med brända bananer var de en delikatess.

Jesus från Nazaret välsignade maten och gjorde i samma veva några magiska handrörelser, varvid ett par tankbilar med märket VINO ROSSO på sidorna, brakande trängde sig fram genom snåren.

Därefter vidtog frossandet.

- Apskalle, frustade John F. Kennedy och knackade menande Chrustjov på hans blanka hjässa. Lenin höjde därvid sin sko, drack i djupa klunkar, flinade retfullt, men sa inget.

- Fylltratt, svarade Krusse och kastade föraktfullt ett avgnagt aplår över axeln.

Mellan palmerna växte skuggorna, den heta jorden svalnade mera allmänt, det slutade regna, månen gick upp, visserligen bara som en blekröd skära, men ändå.

Sketfulla indianer smög sig ut bland snåren för att spy. General Custer gjorde dem sällskap, mer av gammal vana.

Då hördes de första ackorden från John Lennons gitarr och Beatles drog igång dansen med Yellow Submarine.

Nixon gick fram till Fredrika Bremer och bjöd upp. Lätt förvånad över den stilige mannens uppmärksamhet kom hon sig inte för att nobba, utan svävade omedelbart ut i den amerikanska drömmens virila armar. Nixon var ovanligt uppsluppen och slog hela tiden takten med hennes elastiska bhband.

- Jag är lycklig i natt, suckade han i hennes vänstra öra, bet henne helt lätt i snibben, men slätade generat omedelbart över det hela med en liten slick av sin blöta tunga.

- Inte ett barr kvar. Effektiviteten i operationen är fullständig! anmälde sig Henry Kissinger och drog ivrigt Nixon i armen.

- Dra åt helvete, karl! Du ser väl att jag är upptagen, röt Nixon, drog sin Luger och sköt direkt från höften.

Den blödande Kissinger föll platt till marken, tog sig åt magen och stönade högt och tydligt. Folk skockades runt honom. Mao böjde sig ner, skakade på huvudet, la örat mot hans bröst, en spegel mot hans mun, medan han ivrigt uppmanade den saligen avsomnande Kissinger:

- Säg det nu. Säg det!

- Leve revolutionen, viskade Kissinger precis så högt att de tjugo närmaste proletärerna kunde höra det.

Sedan föll hans huvud slött åt sidan och han andades inte mer, påstod Mao och tog bort spegeln.

Nixon hade dragit sig en bit bort från folksamlingen, lite skamsen och ångerfull. Han satt på en stubbe och gjorde ren pistolen, drog laddstaken fram och tillbaka så att oljan skvätte.

- Kontraspionage, helvete, muttrade han för att övertyga sig själv, allt ska man behöva ordna på egen hand.

Fredrika hade somnat ett par meter bakom honom. Nixon plirade slugt ut i halvmörkret i ett par minuter. Golda, var är Golda, tänkte han. Måste rapportera.

Men fru Meir syntes ingenstans, så Dick gjorde klar pistolen, stoppade ner hela klabbet i axelhölstret, innan han på nytt gav sig in i dansens virvlar.

En mörk skugga lösgjorde sig samtidigt ur buskarna, drog en nylonstrumpa över ansiktet och följde honom tätt i hälarna, skenet från elden reflekterades i kniven i hans hand.

Ett dussin egyptiska magdansöser förnöjde folket under tiden. Nasser slog takten på en kinesisk gonggong, vibrationerna mångdubblades när ljudet ekande studsade mot Wallaces klippa och tillbaka. George hukade i rullstolen och bara önskade att oljudet skulle ta slut.

-Kommunistyngel, väste han mellan de hårt sammanbitna tänderna, dansa ni medan ni kan.

Han tog fram sin bibel och höll den som en sköld mellan sig och gonggongen. Men så blev han förbannad och slängde den med all sin kraft in bland de dansande.

Malcolm X som intet ont anande svängde sina lurviga med Marlene Dietrich kastades runt ett helt varv av smällen. Han stirrade oförstående runt omkring sig.

- Allah, det finns ingen gud utom dej! skrek han gällt.

- Black is beautiful, viskade Marlene och strök honom över den stora ömma bulan som växte fram bakom hans ena öra.

Malcolm böjde sig ner och tog upp bibeln. Pärmen var stålskodd, det var inte underligt att det hade blivit en sådan smäll.

- Nu ska den jäveln få för sina synder, hojtade han, tog sex och en halv meter ansats och vräkte iväg bibeln i ett fruktansvärt kast.

- Mitt i planeten, skrek han upphetsat, när han till sin illa dolda glädje såg Martin Luther King falla ihop i en hög ett femtiotal meter längre bort.

- Herre gud! stönade pastorn där han grävde med naglarna i den blöta askan. Var är min paraply?

Gandhi böjde sig ner och lånade med ett vänligt småleende ut sin vita parasoll till den nerslagne pastorn.

- Stå upp, inga demonstrationer förrän jag säger till. Förstått?

Pastorn nickade ivrigt, borstade av sina manschetter och reste sig försiktigt upp med den stålskodda bibeln i sina långa känsliga händer. Han stoppade den i bakfickan så länge, den skulle bli bra att ha till hands om det hettade till i debatten längre fram.

I den tätt sammanträngda folkmassan femtio meter därifrån svävade Malcolm X oberörd, så när som på bulan, runt med sin Marlene. "Cheek to cheek", nynnade hon och kramade sin svarte broder ömt mot sina mjuka bröst. Genom hans kaftan kände hon hur gesten attraherade honom.

- Uhu, hickade hon skrämt och något förväntansfullt och beslöt sig för att ta det lite försiktigare med Malcolm. Det var trevligast för en ordentlig flicka att hålla på sig, åtminstone en liten stund till. Han skulle inte tro att hon var en sån som gav sig till första bäste. Hon gav honom ett strängt ögonkast och övergick till shake för att hålla sig lite på avstånd från Malcolms väldiga erektion. Den fotsida kaftanen hade lyfts upp gott och väl till knähöjd framtill.

Förvånad stoppade Malcolm upp mitt i steget, stirrade ett ögonblick framför sig med glasartad blick, krökte sig framåt, tycktes skälva till som om någon hade ruskat om honom.

- År du sjuk? undrade Marlene med tanke på hans spända anletsdrag.

Men Malcolm stod kvar på samma ställe och svarade inte. Men så slog han båda händerna för skrevet och rusade framåtböjd bort mot buskarna. Marlene följde honom på avstånd. Han lämnade tydliga blekgrå pölar efter sig, så det var ingen konst.

- Allah, så skönt! stönade Malcolm när Marlene hann ifatt honom, och vred ur kaftanen. Du dansar underbart, kom låt oss fortsätta med det.

Han tog henne i handen, men kände samtidigt att någon drog honom i kaftanen.

Det var Eldridge Cleaver som stod där i sin vanliga svarta skinnjacka, svarta byxor, blå skjorta och svarta basker.

- Vi tänker slå till i kväll, sa han och kramade kolven på sitt gevär. Bara så du vet det, Malcolm.

- Vilka blir med? undrade Malcolm.

- Kropotkin, Armstrong, Kissingers fru, Elvira Madigan, Ch. en Lai, A. Geijer, F. G. Lizt och Ornette Coleman på altsax, svarade Eldridge. Bara vi hittar varandra i mörkret. Pjotr ser så dåligt numera, vet du.

- Kan ni inte snacka med Nixon om ett par lysglasögon åt honom, föreslog Malcolm. I Mecca har dom...

- Monoliten, menar du? Jag ska höra med honom sen. Fast han är så jävla dyr.

- Han sköt Kissinger, sa Marlene utan att tänka sig för varvid Kissingers fru sjönk avsvimmad till marken bakom en buske bara ett par meter till vänster bakom Malcolm.

- Vad skulle nu det vara bra för? ropade Eldridge ilsket till Marlene. Din kontrakossa.

- Så säger man inte till en dam, upplyste Malcolm. Kom, Marlene, så går vi.

- Hej då, sa han lite i förbigående till Haille Selasse som dragit sig undan från festen och stod och pissade vid Wallaces klippa.

Nixon hade nu fått tag på Golda och körde hårt med henne. Golda som var vid gott mod, ovan vid så välsignad dryck som den som här bjöds, hängde som en disktrasa på honom. Nixon blev också allt tröttare, särskilt plågsamma var smärtorna i ryggen, så han började så smått se sig om efter en lämplig plats att göra sig av med henne på.

- Vad blöt och varm du är, sluddrade Golda och gned honom på ryggen med ena handen. Varför har du en kniv där? undrade hon.

Nixon snurrade runt för att se efter, men dels var han för trött, dels var det omöjligt att se sig själv på ryggen. Det ljusnade, tyckte han, ett rött ljus kom susande. Egendomligt, tänkte han. Varför har jag en kniv i ryggen?

Doktor Bernard tillkallades och bytte raskt ut Nixons punkterade vänstra lunga mot en av den nyss avlidne Kissingers, så var den saken ur världen.

- Drick nu inte mer i kväll, käre Dick, sa Bernard till sist och ilade bort glatt svängande sin lilla svara väska med den portabla transplantationsutrustningen.

- Skriv upp det på Nixon, White House, ropade Nixon efter honom, glad att åter vara hel och ren.

En mörk skugga med en nylonstrumpa över ansiktet smög sig besviken bort från platsen.

- Min bästa kniv, snyftade han.

- Jodå, jag har stegat dom, hela Sibirien, från norr till söder och tvärtom.

Det var f.d. geologen Pjotr som berättade gamla historier. Fast bergskedjorna gick på snedden. Det märktes på klackarna efteråt. Alldeles nerslitna och snea blev dom.

Mrs. Bandarinaike tittate lystet på Pjotrs långa yviga skägg. Tänk att få krypa ihop därunder. Skit samma vad Marx säger. Han märker inget i alla fall.

- Det var då, i bergen, som jag fick det här i ögonen, fortsatte Kropotkin. Snöblind. Jaja. Solen sken på skaren, himlen var alltid blå. Det var tider det.

Den mörka skuggan med nylonstrumpan stod plötsligt mitt ibland dem.

- Han klarade sig, sa han lågt och fattat. Några lysglasögon hade han inte heller. Blanka tårar vätte nylonstrumpan innifrån så den började likna en glasmask.

-Lugna ner dej nu, Marx, sa Ornette Coleman. Sätt dej här ska jag lira en låt för dig. Det går väl fler tåg.

Ornette satte den genomskinliga plastsaxen till munnen, blundade och blåste hårt och bestämt.

- Tut, sa det i saxen. Tut, tut.

Marx tog försiktigt av sig nylonstrumpan och såg tacksamt på Ornette.

- Det hjälpte, kamrat, sa han. Men jag ska ha tillbaka min kniv, det ska jag.

- Det ska du få, sa Elvira Madigan. Jag ska hämta den. Bara du lugnar dig.

Marx lutade trött huvudet i händerna. Vilken dundermiss, tänkte han. Sen lyfte han försiktigt huvudet igen och sa med hög och klar stämma:

- Likvidera doktor Bernard! Det är order.

- Vi kan sälja en för stor dos amfetamin till honom, föreslog Satchmo.

- Dina idéer var gamla redan innan du föddes, retades Eldridge. Jag går och skjuter medicinmannen. Det är enklast.

Han försvann i mörkret.

Mozart satt vid pianot, lirade sin senaste hitlåt och nynnade i micken. Lester Young blåste skön tenor i bagrunden. Jimi Hendrix på gitarren och Stan Kenton dirigerade.

Spotlighten skiftade från blått till grönt till rött. Det var en härlig stund.

Wallace kämpade för att hålla sig vaken. Musiken svepte in honom i en mjuk filt och bar bort honom till en säng nånstans och bäddade ner honom. Strax snarkade han som en barnunge med polyper. Klippan skalv och rullstolen vaggade sakta av och an innan den bestämde sig för att rulla iväg i riktning mot estraden.

På vägen stötte den till Jane Mainsfields ena höft och höll på det viset på att stanna men ändrade sig och förtsatte med allt högre fart ner mot festplatsen.

Elvis stampade just in King Creole när Wallace sovande i rullstolen dundrade förbi alldeles framför scenen. Elvis slog ut två framtänder mot micken av pur häpnad och satte därmed sången i halsen. De dansande buade av besvikelse och Elvis bars bort av två handfasta vaktmästare.

- Nu har du gapat för sista gången, sa den ena.

- Fiasko, sa Elvis förtvivlat. Vad var det som hände, egentligen?

- Du är full och trillade på mikrofonen, sa den andre vaktmästaren. Aspackad.

- Folk har betalat hundra spänn för att höra dej och så bär du dig åt på det här viset. Att du inte skäms!

- Jag skäms, sa Elvis. Har du en kam att låna mig?

- Men där är du ju, Elvis, svarade Rocky och viftade med handskarna i luften. Ska bara slänga ut dej, så ska jag hämta badkappan sen.

- Jävla ringvrak, sa Elvis torrt. Du är slut. Har du en friplåt?

- Vänta tills jag blivit världsmästare, sa Rocky. Sen kan jag alltid bli gorilla åt Nixon.

- Du har ditt på det torra du, jävla borgarbracka.

- Ju större dom är, desto hårdare måste man slå, sa Rocky och vevade med armarna. Fast jag har inget hopprep.

- Då blir det kärvt, kan jag förstå, sa Elvis deltagande.

- Sitt nu här och var snäll pojke, så ska jag bara gå bort och boxas, så kommer jag tillbaka till dej och snackar sen.

Vaktmästarna släppte Elvis i en askhög, slog dammet av händerna, tittade på varandra och brast i gapskratt.

- Skitfull, sa den ena.

- Ska vi gå en match, sa den andra och petade ut med en rak vänster.

- Vem snackar om match, undrade Johnny Weissmüller försiktigt. Själv är jag simmare, apornas son.

- Försvinn, apskalle! vrålade Rocky, innan jag slår ut dej mellan lianerna.

Apornas son lommade av, muttrande för sig själv. Apskalle för den gorillan.

- Jane, skrek han desperat, släpp Lenin. Tänk på att gubben har dåligt hjärta.

Lenin och Jane låg tätt sammanslingrade strax bakom den plats där Elvis låg och stönade. Det var nära att gå för Jane, och hon ökade tempot för att få slut på det hela nån gång. Det var synd om Tarzan, tänkte hon, med hans svartsjuka.

- Krossa kapitalets förtryck! stönade Lenin och satte in en avgörande stöt. Janes skrik ljöd jublande över nejden och Tarzan apornas son sjönk förkrossad till marken med händerna för öronen. Ögonen använda han till att se med.

Lenin och Jane låg som döda. Lenins vita rumpa lyste i månljuset och Tarzan kände ett oemotståndligt begär tändas i sitt inre. Han kravlade sig upp på alla fyra, kröp bort mot det älskande paret och bet till allt vad han kunde. Lenin gav till ett hjärtskärande skrik och kastade sig snabbt upp på fötter, men byxorna kring anklarna hindrade honom och han snavade och föll omkull just som han skulle kasta sig över Tarzan.

- Fascistsvin, skrek han, drog snabbt upp byxorna, kom på fötter och ilade hastigt från platsen med ena handen i byxlinningen och den andra tryckt mot det värkande stället där Tarzan hade bitit.

Efter ett par hundra meter stannade han. I en glänta, klart upplyst av månen, satt fyra män och spelade munspel. De slutade spela när Lenin kom fram ur buskarna.

- Internationalen, befallde han.

- Hur går den? frågade en långhårig typ med basmunspel.

- Vi försöker med "Über den wellen" istället, viskade en liten klen en.

- Skit samma, sa Lenin, ryckte på axlarna och gick ner mot festplatsen.

- Trotskister skulle Stalin sagt, sa Lenin för sig själv. Ingen ordning på nånting.

- Proletärer, uppställning! vrålade han sen.

Efter en stund kom en stor man bärande på en mindre sakta fram mot uppställningsplatsen. Den store släppte ner den lille, böjde lätt på nacken, räckte fram handen och sa:

- Helan.

- Halvan, sa den lille.

- Har jag bara sett på bio, sa Lenin.

- Proletärer, sa Helan och Halvan. Det vill vi bli.

- Lev fattigt, bli arbetslösa, svält, gör så att nån förtrycker er, gör spontant uppror, så ska jag ta befälet över er sen, svarade Lenin. Men några riktiga proletärer blir ni aldrig.

- Du är för fet, sa han till Helan. Och du är för liten.

Han pekade på Halvan, men han var försvunnen. Han låg på alla fyra bakom Lenins ben. Helan närmade sig Lenin med hotfull min, Lenin tog ett steg bakåt och föll över Halvan, som reste sig, borstade av knäna och sa till den på rygg i askan liggande Lenin:

- Proletärer?

- Proletärer! viskade Lenin förkrossad.

- Då ska vi göra uppror.

- Revolution, rättade Lenin.

- Revolution, repeterade Helan och Halvan och gick sin väg.

- Jävla spex, sa Helan och drog ner hatten över ögonen på Halvan, som började gråta och satte sig ner på en sten.

- Ja, jag ska ordna en brud åt dig, sa Helan irriterat. Bara du slutar lipa. Jag står inte ut med det. Hör du det!

Helan skumpade iväg. Halvan satt ensam kvar en stund och rullade sin hatt, men gick sen tillbaka till Lenin och hjälpte honom upp ur smutsen.

- Mina glasögon? sa Lenin och såg förtvivlad ut.

- Här har du, sa Halvan, tog upp dem ur askan, gned hastigt av dem med tummen och räckte dem till Lenin.

- Nu går du och jag och gör revolution, sa han tröstande till Lenin. Helan han bara jagar brudar.

Halvan tog Lenin under armen, men de hade inte hunnit mer än ett tiotal meter när det brakade loss från ett buskage i närheten. Skotten ven om öronen på Halvan och Lenin, som med bara naglarna försökte gräva sig ner i marken.

- Jag är rädd, snyftade Lenin.

- Är det revolutionen? undrade Halvan nyfiket samtidigt som han fick hatten avskjuten.

Av mynningsflammorna att döma låg de mitt emellan de stridande. Det blixtrade och knallade på båda sidor om dem.

- Bara dom inte trampar ner oss när dom kommer stormande, sa Halvan nervöst.

Så slutade skottlossningen lika hastigt som den börjat. Tystnaden blev total så när som på några stönanden från de båda stridslinjerna.

- Går du däråt så går jag häråt, sa Halvan och försvann mellan de svartbrända palmerna. När han gått i en kvart såg han ett ljussken oroligt irra fram och tillbaka mellan stammarna. Halvan ökade tempot.

- Vem där? hördes en röst samtidigt som någon slog honom i huvudet allt vad denne någon orkade. Halvan kunde därför inte svara.

När han vaknade såg han idel bekanta ansikten runt omkring sig, men när han försökte resa sig märkte han att han var bunden.

Där satt Roger Moore, president Tito, kulstötaren Randy Matson, van Gogh, Lena Horne, Elizabeth Taylor, Tom Leary, Tin-Tin, Hököga, Jim Clarke, Gregory Peck och inte minst Montezuma bland många andra.

Den senast nämnde reste sig när han märkte att Halvan vaknat, höjde ena handen och talade sålunda:

- Lyckan har svikit oss på vårt korståg mot våra fiender. Ingenting fungerar som det ska. Till och med horoskopen pekar käpprätt åt helvete. För att i någon mån råda bot på eländet, måste vi muta våra fäders gudar. Oden, Tor, Allah, Muhammed och allt vad dom heter. Låt oss gå till verket, bröder!

Yxor, spadar, spett, hammare och spik delades ut och snart genljöd skogen av slammer. Det var Montezuma-gänget som snickrade ett offeraltare.

Halvan skulle offras åt gudarna. Och det skulle han säkert också blivit om inte FBI-chefen Hoover av en händelse kommit förbi just då.

- Men snälla nån, vad står på här? utbrast denne. Så här får det verkligen inte gå till i en demokrati. Binda folk med rep, vad är det för fasoner, va?

Lena Horne och Tito stod närmast till hands och blev därför de som omedelbart blev utsatta för rättvisans rättmätiga hämnd. Snabbare än de hann blinka fick dom varsin örfil, så dom stod på näsan i askan.

- Befria genast Halvan, röt Hoover.

- Vad säger han? undrade van Gogh, som för inte så länge sedan hade skurit av sig ena örat och därför hörde osedvanligt illa.

- Hör upp, din drummel! skrek Hoover. Skär av repen!

Van Gogh fibblade med Halvans knutar ett tag och sen var Halvan fri.

- Lenin, ropade han med sina lungors fulla kraft. Jag har sprängt mina bojor!

- Ja, älskling, du är fri nu, kuttrade Elisabeth Taylor ömt. Bocka nu snällt för mr Hoover, det var han som räddade dej. Hade han inte gjort det, så hade vi tagit livet av dej.

- Tack, Hoover, sa Halvan och såg FBI-chefen djupt in i dennes rödsprängda ögon. Vad gör du här ute i djungeln?

- Fidel har rymt nu igen, sa Hoover resignerat. Den mannen gör mej galen. Gratis cigarrer höll vi honom med, men ändå ska han trilskas. Jaga ut en gammal man som mej i djungeln.

Halvan såg tydligt hur trött Hoover var och tyckte synd om honom.

- Mr Hoover är trött, han behöver bäras, sa Halvan till Montezuma-gänget.

Tin-Tin, de Gaulle och Roger Moore la försiktigt ner FBI-chefen på det omkullvälta halvfärdiga offeraltaret.

- Hugg i här,. Randy, sa Tin-Tin, så bär vi ner honom till festplatsen.

Nere på festplatsen var det ett våldsamt jubel. Rocky Marciano hade just slagit knock på Gene Krupa och dansade på lätta fötter runt i ringen, medan sekonderna sparkade Krupa på kinderna för att få honom att vakna.

- Ny världsmästare Rocky Marciano, ropade speakern i högtalaren. Folket skrek och applåderade som tokiga. Radioreportern vid ringside hade all möda att göra sig hörd.

- Säg nånting Rocky, säg nåt, bad han.

Rocky stirrade på micken ett kort ögonblick, böjde sig sen snabbt ner och svalde den hel. Han stod alldeles orörlig och andades lugnt. Efter ungefär en minut drog han sedan kraftigt i sladden och fick upp micken igen.

- Ni har just lyssnat till världsmästaren Rocky Marcianos matsmältning, sa han därefter. Och den är helt normal.

- Biff är gott och nyttigt, tillade han efter en stund.

Så gav han tillbaka micken till reportern, tog ett par tangosteg i ringen, viftade med knutna nävar över huvudet och klättrade därefter ut mellan ringrepen.

Gene Krupa stirrade med glasartad blick efter honom och fortsatte att trumma på den lilla maroccanska bongotrumman han fått som tröstpris. Rytmen kom och gick, steg och sjönk, händerna virvlade i luften, gasbindorna som skyddat knogarna under matchen, hängde och slängde som döda svanar, stolta, svepande, graciösa.

Publikens ovationer för Rockys seger byttes snart till sympatiyttringar för Gene, som satt där ensam med benen spretande i sin ringhörna och svängde våldsamt.

Det blev efter hand alldeles tyst på den stora festplatsen så när som på bongons smattrande. Snart lät man sig lite till mans ryckas med av stämningen. Fötterna började trampa upp och ner i takt, överkropparna började vagga fram och tillbaka, först lite generat och försiktigt, sen alltmer häftigt och ohämmat. Snart gungade festplatsen i en orgie av rytm. Folk stod upp i bänkarna, slog steppar mellan bänkraderna, dansade extatiskt och med vitt uppspärrade ögon, runt, runt. Man lät sig föras bort från vardagen, seglade genom dimensionerna, landade med jämna mellanrum, och fortsatte sedan i en allt mer fördjupad känslosamhet, med svetten forsande och andedräkten som en brännhet ångpelare ut genom de förtorkade läpparna.

Bakunin raglade, snurrade, virvlade, roterade allt hastigare i takt med att Gene ökade tempot. Blodet hade för länge sedan sprängt ögonvitorna, det susade i öronen, det långa feta korpsvarta håret svängde och for som en upphetsande anarkistisk banderoll modell Barcelona trettiosex. Han var förtätad, påverkad, pulsen var uppe långt över det tillåtna. Jag lever nu, tänkte han, envetet upprepande dom tre orden för sig själv. Tillsammans med Genes bongorytmer blev de till en melodi som han omedvetet sjöng för full hals. Själv märkte han ingenting. Runt omkring slutade folk att dansa och samlades i en ring runt om honom, där han flög fram på sina förtrollade bara fötter med jeansen uppslitsade till mitten av låren. Mitt i kretsen av spända, ansträngda, flåsande människor, dansade han oupphörligt vidare, oförtröttlig, skapande i varje sekund, med varje bit av sin jublande kropp.

Genes armar värkte, blev fyllda av blod, fingrarna sprack, ringen rasade sönder bit för bit, ringrepen hängde och slängde tills de brast med knallar som av trettiofemöres påsksmällar. Bakunins ludna ben. Bakunin och jag, tänkte han. Vi är framme nu. Samtidigt. I samma sekund.

Han slutade spela. Men det var för häftigt.

Bakunin stelnade till mitt i rörelsen. Vägde ett tag fram och tillbaka på fotbladen innan han föll samman i en hög mitt i den grunda grop hans bensparkande åstadkommit mitt i askan.

Efter en stund kunde folk andas ut. Gene tog på sig badrocken, svängde bongon över huvudet, studsade i ett djärvt språng över repen, föll ner nånstans mellan fjärde och femte bänkraderna, hjälptes upp av många vänliga händer och bars avslutningsvis i guldstol bort till omklädningsrummet, där duschen och cheviotkostymen väntade.

- Hej, Mambo, sa Gene blygt till den upphetsade folkmassan innan han stängde dörren om sig. Han reglade ordentligt och la sig sen ner på massagebänken, pustade ut, slöt ögonen och somnade.

Utanför omklädningsrummet lugnade man ner sig efter hand. Diskussionens vågor gick visserligen till en början höga. Vem hade egentligen vunnit?

Rocky eller Gene? Eller var det kanske Bakunin?

Mindre slagsmål avstyrdes i sin linda av de i all hast tillkallade kravallpoliserna. Vem som hade ringt efter dem var det ingen som visste. Somliga skyllde på Nixon, andra menade att det var Benjamin Spock som låg bakom. Fast han var ju död sedan länge, invände några klarsynta. Vilket i sin tur överförde folks misstankar till Lenin.

Att någon skulle hängas i någons tarmar, det var man hur som helst överens om.

Och därvid stannade det.

Belysningsmästaren började släcka ner och folket masade sig sakta mot utgången, där passkontroll, gränsvakter och tullsnokar tog över.© Lasse Collin

This page is a part of www.lassecollin.se with
The Red Wing Band
/ Jazz Pirates / Free jazz / C-jam / Collin ads / Me